24 november 2016

Zo werf je de beste kandidaten met een doordacht vacatureplan

recruitment

Ja, ik word ondernemer! Vanaf het moment dat je die geweldige beslissing nam, zat je avonden aan de keukentafel te zwoegen op je ondernemersplan. En dat ondernemersplan heeft bijgedragen aan waar je nu staat. Jouw plan heeft gewerkt: de zaken gaan goed, je zit tot over je oren in het werk en de volgende fase is een feit: je moet personeel aannemen.

Tekst: blog met directeur YME Projects Yolanda Vermeulen    bron:de Ondernemer

Net als bij het starten van een onderneming is een goed plan onmisbaar als je personeel wilt werven. Schuif dus maar weer aan de keukentafel voor een sterk vacatureplan. Hoewel… het woord vacatureplan is niet heel gebruikelijk, een gebruikelijkere term is vacature-intake. Tijdens een vacature-intake stel je jezelf vragen zoals:

  • Wat wil ik bereiken door deze vacature in te vullen?
  • Wie heb ik nodig om dit te bereiken?
  • Wie matcht met de werkcultuur, het team en de leidinggevende?
  • Wat is de essentie van de functie en welke vaardigheden zijn hiervoor nodig?
  • Waar en in welke functie is mijn ideale werknemer nu actief?
  • Wat maakt deze vacature bij mijn bedrijf anders dan bij arbeidsmarktconcurrenten?
  • Wat heb ik te bieden?

De antwoorden op al die vragen uit de vacature-intake helpen jou bij:

1. Creëren van bewustzijn

Door van tevoren goed na te denken wie je zoekt, voorkom je dat je er tijdens de gespreksronde achter komt dat je toch eigenlijk iemand anders zoekt dan je oorspronkelijk had bedacht (en waar je dus ook om vroeg in je vacaturetekst). En/of dat het schaap met vijf poten dat je graag wilt binnenhengelen gewoonweg niet bestaat. Je kunt dus beter vooraf je vereisten en wensen bijstellen, dan achteraf.

2. Inzicht verkrijgen in je doelgroep en hoe deze te overtuigen

Wie is de ideale nieuwe collega? Wat gaat deze persoon concreet doen? En waarom zou hij juist moeten solliciteren op de vacature bij jouw bedrijf? De antwoorden op die vragen verwerk je in een wervende vacaturetekst. En als je gericht kandidaten gaat benaderen, kun je meteen jouw USP’s in de strijd gooien om de beoogde kandidaat over de streep te trekken.

3. Een eenvoudigere en dus efficiëntere selectie

Omdat je precies weet wie en wat je zoekt, kun je de cv’s van sollicitanten in een hoger tempo beoordelen. Ook heb je direct je antwoord klaar als geïnteresseerden bellen met vragen. Dat scheelt de kandidaat én jou flink wat tijd.

4. Maken van de beste match

Omdat je na jouw vacature-intake een scherp beeld hebt bij wie je zoekt, heb je een rake vacaturetekst kunnen opstellen. En dus wint de kwaliteit van de respons het van de kwantiteit. Ofwel: je ontvangt misschien minder reacties, maar de reacties die je binnenkrijgt, zijn van optimale kwaliteit. En dat betekent dat de kans toeneemt dat jij de beste match kunt maken en dus een duurzaam resultaat behaalt. Ook is mooi meegenomen dat je met minder (middel)matige sollicitaties minder tijd zoet bent met het doorspitten van cv’s en het versturen van afwijzingen.

Conclusie: na je ondernemersplan loont het om ook te zwoegen op een vacatureplan!

Wil jij zeker weten dat de persoon die jij aanneemt goede skills heeft op het gebied van e-commerce? Zoek dan bij onze gecertificeerde opleidingen of hij er tussen staat!