25 juli 2018

Een vliegende start met videomarketing

De 4 tips van Frankwatching

De opmars van video is je waarschijnlijk niet ontgaan. Zo worden er tegenwoordig 1200% meer video’s dan stilstaand beeld gedeeld op social media, en gebruikt 87% van de online marketeers videocontent. Maar zomaar met videomarketing aan de slag gaan, is een no go. In dit artikel laat Dorthe van Frankwatching, e-Academy Learning Partner, aan de hand van vier tips zien aan welke dingen je moet denken, voordat je zonder strategie begint met filmen.

1. Customer journey

Ook bij videomarketing houd je rekening met de customer journey. Klanten hebben verschillende behoeftes, afhankelijk van waar ze zich bevinden in deze journey. En jij kunt verschillende dingen doen om ze naar de volgende fase te brengen.

In de awareness-fase laat je mensen kennismaken met je product of dienst. Je creëert hier een behoefte. Een paar stappen verder, in de retention-fase, is je intentie om mensen een goed gevoel te geven. Zo komen ze in de advocacy-fase. Denk bij retention dus aan een bedankje, of verdere instructies voor het product. Deze principes kun je ook in video’s gieten.

De invulling en voorbeelden van deze fases is te vinden in het volledige artikel van Frankwatching

2. Testen

Net als bij veel andere marketingtechnieken, is testen belangrijk bij videomarketing. Als je test, kun je je content verbeteren. En zo kun jij dus groeien. Met verschillende A/B-testen kom je al een heel eind! Videomarketing hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Maar wat kun je dan testen?

  • Op welke socialmedia-kanalen presteren mijn video’s het best?
  • Wat voor soort thumbnail spreekt mensen aan?
  • Welk doel kan video dienen voor mijn merk?
  • Wat voor soort graphics, kleuren en letters passen bij mijn video’s?

Ondanks dat het klinkt alsof je dit soort testjes snel kunt uitvoeren, vergt het geduld. Verwacht niet dat je direct na één test conclusies kunt trekken. Geef het tenminste een maand, op voorwaarde dat je regelmatig test.

3. Videoduur

Het bepalen van de perfecte lengte van je video blijft een van de lastigste aspecten van videomarketing. Maar tegelijkertijd is het een van de belangrijkste onderdelen om goed te doen. Over het algemeen geldt: hoe korter, hoe beter. Je video moet namelijk snackable blijven, vooral op social media. Maar zorg wel dat je alle informatie doorgeeft.

IGTV en YouTube zijn natuurlijk een ander verhaal. Dat zijn juist de plekken voor langere video’s, mits ze een doel dienen. Concrete getallen zien? Die geeft Pelpina je in haar artikel over videoduur.

4. IGTV: een nieuwe ontwikkeling om in de gaten te houden

Een van de recentste nieuwkomers op onlinevideo-gebied is IGTV. Het nieuwe videoplatform van Instagram vereist zijn eigen strategie. Waar moet je rekening mee houden als je met dit medium werkt? En hoe boek je er succes mee?

  • IGTV toont de video’s verticaal.
  • Kijkers moeten via een speciale IGTV-app bij je terechtkomen.
  • De video’s mogen tien seconden tot tien minuten of zelfs een uur duren.
  • Jij bepaalt hoe lang de video’s zichtbaar blijven.
  • Gebruik je kansen. Je kunt nu de diepte in of iets toelichten.
  • Laat jezelf zien: dit is het ideale platform voor branding!

Wil jij meer weten over videomarketing?

In het volledige artikel van Frankwatching vind je meer tips en voorbeelden over videomarketing. Bekijk ook de trainingen 'Video contentmarketing' en 'Video & vloggen voor bedrijven' van Frankwatching in onze Campus.